Marcy Tigner: koningin der zingende buiksprekers

Toegegeven, het is nogal een niche: zingende Christelijke buiksprekers. Maar ze bestaan en de koningin van de zingende Christelijke buiksprekers blijkt helaas verleden maand te zijn overleden.

Iemand tipte me gisteravond via mijn site Weirdomusic.com dat Marcy Tigner overleden was:

“Former Eugene resident and recording artist Marcellaise Tigner, who performed as Little Marcy, died May 17 in Redmond at age 90. Tigner’s childlike voice won her a recording contract with Cornerstone Records, who in 1964 released “Happy Day Express: Sing With Marcy.” Before that, she had put out two trombone records.

Marcy Tigner - Trombone

Tigner’s involvement in the film “Teenage Diary” led to her friendship with ventriloquist and actress Vonda Van Dyke, who encouraged Tigner to study ventriloquism. She was more comfortable performing live in her childlike voice, and with her ventriloquist doll.

Little Marcy became her on-stage vocal performance conduit. It soon became her stage name as well, and she recorded about 40 albums.”

Het complete overlijdensbericht – waarin opvallend genoeg weer wordt terugverwezen naar mijn eigen site – kun je hier lezen.

Ik bezit zelf “slechts” drie lp’s van Little Marcy, die ik waarschijnlijk ooit via Ebay heb aangeschaft. Eerlijk gezegd zijn drie platen ook wel voldoende om een indruk te krijgen van het oeuvre van Marcy, maar je kunt er niet omheen: Marcy Tigner was de koningin van de zingende religieuze buiksprekers en ze zal ook als zodanig de geschiedenis ingaan.Share